Strony

środa, 9 listopada 2011

Sezon na jabłka, sezon na szarlotkę

Skoro jesień to jabłka, a skoro jabłka to szarlotka.
Delikatna, lekko cierpka, z nutą cynamonu i rodzynkami.
Idealny dodatek do gorącej herbaty, gdy jesienny zmierzch coraz wcześniej podchodzi do okna...





Szarlotka upieczona według tego przepisu jest doskonała w swej konsystencji i wyjątkowo szybka w wykonaniu. Idealna gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego w długi, jesienny wieczór.

Składniki:

300g mąki pszennej,
200g mąki ziemniaczanej,
150g cukru brązowego,
1 łyżeczka cynamonu,
300g masła,
1 jajko (plus żółtko).

Obydwie mąki przesiać, dodać cukier, cynamon i schłodzone masło.
Masło przesiekać nożem w celu połączenia z resztą składników, a powstałe drobne kawałki rozetrzeć w palcach, aż do powstania sypkiej konsystencji.
Dodać jajko i żółtko i szybko zagnieść ciasto, z kórego formujemy kule i wstawiamy ją na około 1 godzinkę do lodówki.

W międzyczasie należy przygotować mus jabłkowy, na który potrzebujemy:

2kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych),
1 szklankę brązowego cukru,
3/4 szklanki rodzynek,
1 łyżeczkę cynamonu.

Jabłka pozbawione gniazd nasiennych kroimy w drobną kostke, zasypujemy cukrem i smażymy do momentu, aż będą miękkie ale pozostaną jeszcze w kawałeczkach. Następnie dodajemy cynamon i rodzynki.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części.
Pierwszą połówkę ucieramy na tarce wyklejąc nią spód i brzegi okrągłej formy ( o wymiarach 26 cm). Podpiekamy ciasto przez ok 25 minut w temperaturze 180C aż ładnie się zarumieni.
Następnie na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy, na wierzch ucieramy drugą połówkę ciasta i całość pieczemy kolejne 60 minut.

Po wystygnięciu wierzch posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: