Strony

czwartek, 25 listopada 2010

Sweet potato & chicken curry

Gdy temperatura spada do zera,
gdy za oknem mokro i ciemno,
gdy rękawiczki i szalik stają się nieodłącznym elementem każdego dnia,
nic nie smakuje lepiej niż miska czegoś rozgrzewającego...

Nic nie smakuje lepiej niż ostre curry, które działa jak leczniczy balsam na zmarzniętą duszę.

Nie mieszkam na wyspie zbyt długo. 3 lata to niewiele by z nostalgią wspominać zimy, które zaskakiwały niskimi temperaturami. Nie jestem w stanie określić czy śnieg pod koniec listopada jest czymś zdumiewającym. Mogę to tylko wywniskować patrząc na miny lokalnych ludzi, którzy ogrzewając się ciepłą zupą w porze lunchu, opowiadają że tak wczesne opady śniegu nawiedziły wyspę po raz ostatni 17 lat temu.

Pamiętam za to polski śnieg padający już początkiem listopada i to jak namawiałam młodszą siostrę żeby przyłożyła język do rurki trzepaka, gdy temperatura na termometrze wskazywała dużo poniżej zera ;)

Dziś żadna z nas nie myśli nawet o takich wariactwach i żadna nie czeka na śnieg 1 listopada. Chętnie za to siadamy w ciepłym pokoju przy lampce czerwonego winka, patrzymy jak zimno ogarnia ulice Jersey i zajadamy rozgrzewające curry, które w późno-listopadowy wieczór smakuje wyjatkowo dobrze.



Składniki:
500 g słodkich ziemniaków,
500g piersi z kurczaka,
1 duża czerwona cebula,
3 duże pomidory,
150g młodego szpinaku,
1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
3 łyżki zielonej pasty curry,
1 łyżka oliwy z olivek.

Ziemniaki obrać, pokroić w dość dużą kostkę i podgotować w osolonej wodzie przez około 5-7 minut. Po tym czasie należy je odcedzić i odstawić do wystygnięcia.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kawałki kurczaka oraz cebulkę i podsmażyć wszystko na złoty kolor.
Następnie dodać pastę curry i podsmażać jeszcze przez minutę.
Dodać pomidory pokrojone w kostkę i całoś podsmażać kolejną minutę.
Dodać puszkę mleka kokosowego, wszystko dokładnie wymieszać, podgotować przez 5 minut i dodać młode listki szpinaku.
Gdy szpinak zmięknie (po około 3 minutkach) wrzucić kawałki słodkich ziemniaków i całość mocno podgrzać.




Podawać z ryżem.

2 komentarze: