Strony

wtorek, 23 marca 2010

Pożegnanie zimy

Wiosna coraz to śmielej zagląda przez okna mojej kuchni, rozpieszcza ciepłymi promykami słońca i kusi zielonościami. Trzeba więc odstawić grube kurki, szaliki i rękawiczki. I przede wszystkim trzeba schować na dno szuflady zimowe przepisy, a wprowadzić na stół lekkie sałaty, czerwone pomidorki i pachnącą bazylię. O tak! Wiosna to niewątpliwie moja ulubiona pora roku. Niemniej jednak z żalem żegnam zimowe wieczory spędzone pod kocem z kubkiem rozgrzewającej zupki w ręku...Dlatego też dziś postanowiłam raz jeszcze rozpieścić podniebienie dymiącym przysmakiem i w ten to oto sposób zakończyć sezon zimowy:) Kochani, byle do wiosny!!!






Zupa z łuskanym groszkiem:

1 szklanka łuskanego groszku,
1 cebula,
1 puszka pomidorów (bez skórki),
1 l bulionu warzywnego,
pęczek świerzej pietruszki,
gęsta śmietana (do dekoracji),
sól, pieprz, papryka w proszku ( wg uznania).

Cebulę zrumienić na oliwie, następnie dodać pomidory w puszce oraz groszek. Wszystko podsmażać przez krótką chwilę na małym ogniu i następnie zalać całość bulionem warzywnym. Gotować przez 25 minut na małym ogniu, a pod koniec dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Podawać w małych miseczkach lub kubku z kleksem gęstej śmietany i listkiem świerzej pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz