Strony

sobota, 3 kwietnia 2010

Pomidor. Mozarella. Avokado

Więc będzie trochę po włosku...bo do włoskiego mam sentyment.. Szczerze mówiąc nie wiem skąd on się wziął bo we Włoszech nigdy nie byłam a kocham wszystko co z krajem tym związane - od włoskiej kuchni począwszy - przez włoskie wina, włoski klimat, na włoskiej muzyce kończąc...Gdy tylko nadaża się ku temu okazja, gdy za oknem ciepły wieczór ciagnie się leniwie, włączam płytę z nieprzemijającym "Ti Amo" i zaczynam krzątać się po kuchni z kieliszkiem wina w ręce. Włochy kocham za prostotę więc i dziś będzie prosto, w rytm muzyki i na temat...Świeże pomidory z mozarellą, plastrami avokado z dodatkiem oliwy i świeżej bazylii - w sam raz do wina i do wieczoru we dwoje...





Składniki:

3 pomidory,
1 avokado ( dojrzałe),
125 g mozarelli,
oliwa z oliwek,
bazylia,
sól morska, pieprz.

Plastry pomidora układać naprzemiennie z plastrami mozarelli i avokado. Tak przygotowaną sałatkę skropić oliwą z oliwek, opruszyć pieprzem, solą i posypać świeżą bazylią. Podawać z ciabatą opieczoną na rumiany kolor i lampką wina - najlepiej włoskiego ;)

Buon appetito!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz