Strony

poniedziałek, 5 kwietnia 2010

Vaniliowe babeczki z kawałkami wiśnii

Święta, święta i po świętach:) Pieczone schaby zjedzone co do ostatniego kawałeczka, po chrzanie z jajkiem zostało już tylko miłe wspomnienie a patera na ciasta jeszcze pachnie keksem i mazurkiem. Wskazówka wagi pokazuje kilka (kilo?...nie... nie przesadzajmy:) gramów więce. Fakt ten nie przeszkadza mi jednak w skonsumowaniu vaniliowej babeczki z wiśnią, która jako jedna z nielicznych wypieków wielkanocnych, zachowała się w moim domu:)







Składniki ( porcja na 12 sztuk):

150 g masła (niesolonego/w temperaturze pokojowej),
150 g cukru ( drobnoziarnistego),
175 g mąki (przesianej),
3 jajka,
ekstrakt vaniliowy (1 łyżeczka),
kawałki wiśni (odsączone z zalewy).

Wszystkie składniki połączyć razem i mieszać mikserem przez około 2 minuty ( do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji). Dodać kawałki wiśni i rozprowadzić je dokładnie w powstałej masie.

12 otworów w brytfance muffinowej wyłożyć papierowymi papilotkami, i wypełnić je masą z kawałkami wiśni ( 2/3 objętości papilotki). Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut - do momentu gdy wierzch babeczek będzie sprężysty i zarumieniony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz