Strony

poniedziałek, 12 lipca 2010

Avokado i lubię niedzielne poranki

Lubię niedzielne poranki.
Ten stan kiedy wiesz, że nic nie musisz i że nigdzie ci się nie spieszy. Wiesz, że nie zadzwoni telefon o 8 rano, nie właczy się alarm w komórce, z parkingu nie odjadą samochody sąsiadów, którzy w ciągu tygodnia wyjeżdżają do pracy w ustalonym porządku...
Lubię niedzielne śniadania.
Kiedy w piżamie można się krzątać po kuchni, zaparzać herbatę, przeglądać gazety, które nie doczekały się przeczytania w natłoku codziennych obowiązków. Śniadania te stały się już u nas w domu pewnego rodzaju rytuałem, który wyznacza nam bieg tygodnia. Bo choć od poniedziałku do soboty jadamy zwykle osobno - niedzielny poranek jest czasem, kiedy siadamy razem wygodnie na niezaścielonym jeszcze łóżku, i rozmawiając zajadamy coś pysznego...coś co wynagradza nam pośpiech całego tygodnia...



Sandwich z mozzarellą, avokado i jajkiem (dla 2 osób):

4 kromki chleba pełnoziarnistego,
1 dojrzałe avokado,
1 opakowanie sera mozarella (1 kulka),
2 jajka,
kilka listków świerzej bazylii,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz.

Na kromkach chleba układamy kolejno plastry mozzarelli, avokado i jajko. Doprawiamy do smaku listkami bazylii, pieprzem i solą. Na koniec skrapiamy kilkoma kroplami oliwy.

1 komentarz: