Strony

czwartek, 22 lipca 2010

Tzatziki czy masełko czosnkowe?

Jako, że sezon grillowy w pełni ostatni wtorkowy wieczór upłynął nam w towarzystwie kiełbasek, pieczonych udek i szaszłyków. I choć pogoda nie zapowiadała się obiecująco zdeterminowane podniebienia wzięły górę nad zdrowym rozsądkiem i wraz z zachodem słońca, na pobliskiej plaży, stanął przenośny grill na którym dumnie prezentowały się wszelkiego rodzaju mięsiwa.
Nie, nie będę jednak rozpisywała się o walorach smakowych grillowanej kiełbaski i chrupiącej skórce udek z kurczaka. Postanowiłam, że dzisiejszy wpis poświęcę bohaterom drugiego planu, którzy to stawiają kropkę nad "i" i dopełniają smak grillowanych potraw.
A zatem Panie i Panowie dziś w roli głównej: TZATZIKI oraz MASEŁKO CZOSNKOWE.
Pyszne dodatki ze świeżym koperkiem oraz czosnkiem, mocno aromatyczne i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Tzatziki:



1 świerzy ogórek,
2/3 naturalnego serka homogenizowanego (philadelphia lub bieluch),
1 jogurt naturalny ( 250 ml),
1/2 pęczka świeżego koperku,
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki przyprawy "Tzatzkiki" (użyłam przyprawy Prymat)



Ogórka zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach, posolić, zostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć powstały sok i dodać kolejno serek, jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na około 20 minut.
Dip można podawać jako dodatek do szaszłyków i smażonych udek.
Dip doskonale smakuje również następnego dnia z młodymi ziemniaczkami, gdy po grillowej uczcie mamy ochotę na lekki obiad.

Masełko czosnkowe:



2/3 kostki masła ( w temperaturze pokojowej),
4 ząbki czosnku,
1/2 pęczka świeżego koperku

Masło wymieszać z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Smarować kromki pieczywa tostowego i piec na grillu około 2 minuty aż masełko się rozpuści a grzanki zrumienią na złoty kolor.



A pogoda i tak postawiła na swoim i zaraz po skonsumowaniu wszystkich grillowanych smakołyków razem z deszczem wróciliśmy do domu...

3 komentarze:

  1. oba dodatki jak dla mnie pierwsza klasa.
    ja też chcę na grilla!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jestem za masełkiem :)

    Pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne, apetyczne zdjecia! i w ogole bardzo ciekawy blog, na pewno czesto bede do Ciebie wpadac w odwiedziny:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń